Audit Defense

Audit Defense

Een software licentie audit is een onderzoek uitgevoerd door softwareleveranciers om te verifiëren of een organisatie voldoet aan de voorwaarden van hun softwarelicentieovereenkomsten. Tijdens een audit wordt gecontroleerd of het daadwerkelijke gebruik van software overeenkomt met de aangekochte licenties. Dit proces kan complex, tijdrovend en potentieel kostbaar zijn voor organisaties. Hoe het ook door softwareleveranciers wordt uitgelegd, een audit is een commercieel instrument. Uiteindelijk is het doel om meer omzet te realiseren.

22

Een software licentie audit kent verschillende vormen en namen. Software review, friendly review, soft audit, licentie controle. Het doel is vaak om het proces minder intimiderend over te laten komen. Sommige softwareleveranciers voeren de audit zelf uit. De meesten besteden dit proces uit aan de grote accountantskantoren. Dit zou de klant vertrouwen moeten geven. Echter geldt ook hier, wie betaalt bepaalt, dus moet de klant altijd scherp blijven op de houding en de aannames die door de auditor worden gedaan. Vergeet hierbij niet dan de auditor dit dagelijks doet, jij als klant maakt dit veel minder vaak mee. Hierdoor sta je als klant bij de start al 1-0 achter.

Audit door de leverancier

Tijdens de audit door de leverancier of haar accountant, zorgen wij voor volledige begeleiding, vanaf het verzamelen van de benodigde gegevens tot het onderhandelen met de softwareleverancier. Dit geeft organisaties vertrouwen en helpt hen hun positie te versterken tijdens het auditproces. Daarnaast biedt de dienst ook ondersteuning bij het corrigeren van eventuele tekortkomingen die tijdens de audit aan het licht komen.

Software compliance scan
Risico’s in kaart gebracht
Minder onverwachte kosten
Meer in control tijdens de audit

Bij het begeleiden van audit volgen we een beproefd stappenplan. Hiermee houden wij de lead en verkleinen we de risico’s voor jou.

Pre-audit
Wij starten altijd met het uitvoeren van een pre-audit. Hierbij nemen wij de stappen waarvan wij weten dat de auditor ze ook gaat zetten. Je krijgt inzicht in de specifieke risico’s voor jouw situatie.
Scope bepalen
Scope bepalen Wanneer de formele audit start zal eerst de scope bepaald worden. Wij hebben als doel om de scope zo klein mogelijk te maken zodat ook het risico zoveel mogelijk beperkt wordt. Dit gaat zowel om welke organisatie onderdelen in scope zijn als om de software producten die in scope zijn.
Optimalisatie
Naar aan leiding van de pre-audit stellen we optimalisaties voor. Dit om ervoor te zorgen dat jouw risico’s zo veel mogelijk beperkt worden.
Data vergaren
De volgende fase is het vergaren van data. Dit kan via vragenlijsten, tools, scripts en interviews. Wij begeleiden deze fase en controleren alle gegevens voordat deze opgeleverd worden aan de auditor.
Rapportage
Het resultaat van de voorgaande fasen is de ELP (Effective License Position). In dit rapport worden licenties afgezet tegen het gebruik van de software. Ook worden de specifieke terms en conditions hier toegepast. Het is een cruciaal onderdeel van de audit om dit document aandachtig te bestuderen en te laten aanpassen waar nodig.
Data analyse
De auditor gaat alle verkregen data verwerken. Dit leidt in de meeste gevallen tot verdiepingsvragen. Wij begeleiden jou bij de beantwoording van deze vragen. Ook analyseren wij of de gestelde vragen relevant zijn, dit ook weer om eventuele risico’s te verkleinen.
Settlement
Wanneer blijkt dat er tekorten zijn geconstateerd volgt de commerciele fase. Hierin wordt met de softwareleverancier onderhandelt over het uiteindelijk te betalen bedrag en wat hier tegenover staat. Ook in deze fase begeleiden wij je om tot een zo goed mogelijk resultaat te komen.

De audit defense dienst is ontworpen om de financiële impact en van audits te minimaliseren. Door deze dienst wordt de impact van audits op de dagelijkse bedrijfsvoering geminimaliseerd omdat Clarity Information Services veel taken overneemt.