
Belangrijke NIS2 richtlijnen over risicobeheer en software-upgrades
De NIS2 richtlijn (Netwerk- en Informatiesystemen Richtlijn 2) stelt strengere eisen aan de beveiliging van IT-omgevingen en het risicobeheer binnen organisaties die als essentieel worden beschouwd. Hoewel de richtlijn geen expliciete verplichting voor software-upgrades noemt, leggen de eisen rondom risicobeheer en kwetsbaarhedenbeheer een duidelijke verantwoordelijkheid op het up-to-date houden van software. Hoe kom je aan de data die nodig is voor NIS2? Kun je jouw ITAM tool inzetten voor NIS2?
Hieronder staan de relevante NIS2 richtlijnen:
Artikel 21
Risicobeheer (Artikel 21): De NIS2-richtlijn vereist dat organisaties passende maatregelen nemen om beveiligingsrisico’s te beheersen. Dit betekent in de praktijk dat bedrijven moeten zorgen voor up-to-date software om beveiligingslekken te voorkomen. Verouderde software zonder beveiligingspatches kan aanzienlijke risico’s vormen, iets waar NIS2 op ingrijpt.
Citaat (Artikel 21.1):
“De lidstaten zorgen ervoor dat essentiële en belangrijke entiteiten passende en evenredige technische, operationele en organisatorische maatregelen nemen om de risico’s voor de beveiliging van netwerk- en informatiesystemen die zij gebruiken in hun bedrijfsvoering te beheren.”
Artikel 21.2e
Kwetsbaarhedenbeheer (Artikel 21.2e): De richtlijn vraagt specifiek om maatregelen voor het beheer van kwetsbaarheden, wat impliceert dat bedrijven verplicht zijn om hun software te patchen en te updaten om bekende beveiligingslekken te dichten.
Citaat (Artikel 21.2e):
“Het adresseren van cyberbeveiligingsrisico’s, waaronder die voortkomen uit […] het beheer van kwetsbaarheden.”
Artikel 22
Audits en naleving (Artikel 22): Organisaties moeten regelmatig audits uitvoeren om te beoordelen of ze aan de vereisten van de NIS2 voldoen, waaronder het risico van verouderde of onveilige software. Dit zorgt ervoor dat organisaties proactief software updaten om risico’s te minimaliseren.
“Entiteiten zorgen ervoor dat hun maatregelen voor het beheer van cyberbeveiligingsrisico’s zijn gebaseerd op regelmatige audits en beoordelingen.”
Met andere woorden, de richtlijn verplicht organisaties om ervoor te zorgen dat hun IT-infrastructuur veilig is en blijft, wat in de praktijk betekent dat software up-to-date gehouden moet worden.
Clarity Information Services helpt bij de NIS2-uitdagingen
Veel organisaties hebben te maken met complexe IT-infrastructuren en mogelijk verborgen kwetsbaarheden, zoals verouderde software of ongecontroleerde assets (Shadow IT). Clarity Information Services kan helpen bij het inzichtelijk maken van je IT-assets en beoordelen of jouw organisatie voldoende maatregelen neemt om aan de NIS2-eisen te voldoen.
Met Clarity krijg je:
-
Volledig overzicht van al je IT-assets: Identificeer snel welke software en systemen mogelijk risico’s vormen.
-
Kwetsbaarhedenbeheer: Monitor automatisch of je software up-to-date is en ontvang waarschuwingen voor mogelijke beveiligingslekken.
-
Risico-inventarisatie en compliance-checks: Controleer in hoeverre jouw IT-infrastructuur voldoet aan de NIS2-richtlijnen en ontvang aanbevelingen voor verbeteringen.
Wil je weten of jouw organisatie klaar is voor NIS2 en waar eventuele uitdagingen liggen? Clarity Information Services kan helpen om inzicht te geven in de huidige status en je voorbereiden op de naleving van deze strenge richtlijn.